Pasivní domyPasivní domy

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Akumulační nádoba pro solární systém PD
PříspěvekNapsal: 18.01.2010, 23:40 

Cenově nejvhodnější nádoba se jeví dražice Nado 750 v3 a nebo dukla ecotherm ak 750/3.Dražice mají vnitřní zásobník TUV a dukla výměnník.Nevíte někdo charakteristiku nabíjení,vrstvení teplot ,případné problémy s vířením v nádobě či optimálnější dobu udržení teploty.systém TUV je navíc zapojen jako cirkulační.Ještě bych dodal že regulus latento ani IZT od atrey nemají mé sympatie,jinému výrobci se nebráním.

Ohlásit tento příspěvek
 Profil Poslat soukromou zprávu  
Odpovědět s citací  
 Předmět příspěvku: Re: Akumulační nádoba pro solární systém PD
PříspěvekNapsal: 22.01.2010, 11:33 
Podívejte se na tuto akumulační nádrž. Je cenově shodná s Vámi uváděnými. http://www.twisro.cz/solarni_panely/ind ... read&id=43

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 23.01.2010, 00:46 

Děkuji,podíval jsem se,máte s ní i zkušenosti?Nikde jsem tam nenašel zda má šroubení pro připojení krbovky ale asi má.Zajímavý výrobek,mrknu jestli má schválení zelenýho fondu..Díky

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 23.01.2010, 22:31 
Ano má připojení pro ohřev krbem. Nádrž mám instalovanou ale zatím ji nahřívám pouze el. patronou a soláry. Ohřev krbem bude realizován letos.

Ohlásit tento příspěvek

Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 15.03.2010, 23:26 

Nádobu jsem prozkoumal,vypadá zajímavě.Jediné co mi na ní nesedí je ta jedna spirála uprostřed.Podle dovozce se nedá spínat jinak než 9kw najednou a nebo nic.Je to myslím blbost,zapojení nemám ale proč by němci dělali spirálu 9kw a značili ji jako 3-400 volt.i jističe by z toho neměly radost. Nemůžete se podívat jak to máte zapojené vy a čím spirály spouštíte.Já uvažuji o Rg30 atrea ale pro tuto nádobu to nebude asi to optimální řešení.spíš by bylo lepší pokud by se dala jedna spirála umístit výš do jednoho z 6/4 šroubení.zajímá mě ještě jak máte zapojené solární výměníky,pokud tedy máte i horní. Děkuji

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 17.03.2010, 08:29 

Původně jsme uvažovali o IZT od ATREY, začali jsme se ale dívat i po jiných výrobcích, hlavně z důvodu celkem vysoké ceny IZT. Co se týče našich požadavků chtěli jsme systém s průtočným ohřevem vody v nerezovém výměníku a druhý výměník pro solární systém, dohřívání elektropatronou, objem kolem 600l. Nakonec to vypadá na ROLF FE AKU-TV. Výměník pro průtočný ohřev TUV má rozdělený na dvě části se spodní vychlazovací smyčkou, to je takový bonus. Velkou výhodu spatřuji v tom, že se jedná o zakázkovou výrobu. Zásobník je například možné vybavit stratifikační vestavbou, rozmístit polohy přípojných míst aby navazovaly na uspořádání v technické místnosti, doplnit další připojení (podlahovka, TČ), mírně upravit výšku/šířku nádoby dle prostoru v technické místnosti, doplnit jímky na další teplotní čidla a pod. Vše se upřesňuje před objednávkou nádoby u výrobce.
Nádoba je zařazena v dotačním programu.
Nádobu zatím nemáme, objednávat ji budeme v létě. Od objednávky po dodání je třeba počítat asi se 2 týdny potřebnými na výrobu. Takové informace jsem získal přímo od výrobce na veletrhu.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 17.03.2010, 14:36 

r.cechak píše:
Původně jsme uvažovali o IZT od ATREY...Nakonec to vypadá na ROLF FE AKU-TV.

Dobrý den,
máte podobný postup jako my s tím rozdílem, že nyní váháme mezi DZD Dražice (zásobníkový ohřev) a TWI (průtočný ohřev). Dražice jsou levnější, ale člověk se musí smířit s pravidelným přehříváním zásobníku v zimě kvůli legionele (v létě ohřeje solár, tam to neřeším), TWI je mírně dražší (asi o 6tis).. Jaká je u ROLFu cena?

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 17.03.2010, 19:27 

Ta cena rolfu by mě taky zajímala ale myslím že se to bude blížit atree už se stratifikátorem pokud je taky nerez.Dražice jsem zavrhnul už pro ten zásobník ,je to systém spíš pro kotle na tuhá paliva a dohřev elektrikou.solár je tam jakoby spíš navíc..U rolfu jsem kdesi našel ceny ale ty nerez začínaly někde vysoko.tu nádobu od TWi mylíte hygenio?ta stojí holá kolem45 tisíc a dražice s izolací kolem třiceti ted nevím přesně..

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 17.03.2010, 20:14 

Jinak jsem ted porovnával fe aku sol od rolfa s hygeniem HGRR.jen hrubé parametry výměníků jsou zarážející.rolf má solar výměník 1,3m2 , SUV 1,3m2 a TUV 2,6m2 vše v nerezu
Hygenio má solar spodní 2,4 m2 ocelový
solar horní 1,8 m2 ocelový
TUV 5,4 m2 nerezový

Hygeniu je objemu 800 l.rolf nemá uveden rozměr ale výměníky jsou standartně takové ve všech velikostech.Vzhledem k tomu že ůčinnost předávání tepla je u nerezu až o třetinu horší je standartní rolf značně poddimenzovaný a nebo hygenio předimenzované.mám za to že ostatní nádoby mají výměníky o trochu menší než hygenio ale vetší než rolf který je navíc nerez.navíc laik by přišel na to že větší výměník solar jsou výhodou alespon pro mě a tětší TUV zase znamená že teplota vody může být v nádobě nižší a přesto předá maximum teplé vody.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
PříspěvekNapsal: 18.03.2010, 08:40 

Infiniti, matvjej:
Na webu ROLFu byl vždy orientační ceník, teď už tam není (nebo jsem ho nenašel). Cena u 600l nádrže s izolací byla kolem 45 000,-. ROLF není v nerezovém provedení (nerezové jsou pouze výměníky), samotná nádrž je ocelová. Zkusíme se podívat ještě v druhém počítači jestli nemám ceník náhodou stažený. Jinak si ho nechte poslat emailem, reagovali vždy pružně.
HyGenio vypadá také zajímavě. Jen moc nechápu spodní a horní solární výměník. Ten horní bych spíš viděl jako výměník pro jiný zdroj tepla. Jinak by regulace solární sestavy a zapojení bylo dost složité. Nebo máte nějak vymyšlené jak využívat oba výměníky pro solární systém? Nevýhodu vidím v jednom přídavném elekroohřevu (vývod označený EHZ). Dle mého názoru další elektroohřev do vývodů HZ neosadíte, protože se za vývodem nachází solární výměníky. Vývod EHZ se nachází přesně mezi výměníky, spirálu tam tedy jste schopen zasunout. Jedinou volbou by potom musel být elektrokotel připojený na vývody HZ, ale to už je zase složitější řešení. Spodního solární výměník se mi zdá poměrně vysoko posazený, navíc nejste schopen využít stratifikační vestavbu. Ta je využívána pouze na vývodu označeném SCH pro topnou vodu z jiného zdroje. Jinak má HyGenio spoustu dalších vývodů (vidím celkem 4 páry) i jímek pro teplotní čidla (vidím 5x), pokud je však nevyužijete tak jsou tam zbytečně a pouze zvyšují tepelné ztráty zásobníku.
Porovnám ještě velikost plochy výměníků s ATREOU a dalšími nádržemi a uvidím, možná si připlatím a nechám si výměníky zvětšit. Ještě uvažuji o instalaci příruby pro případné doplnění druhého menšího výměníku v přírubovém provedení.

Ohlásit tento příspěvek
Odpovědět s citací  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]