18. prosince 2006
Tepelná pohoda
Dostatek čerstvého vzduchu je zásadní především pro naše zdraví. Dýcháním vzniká oxid uhličitý a pokud je místnost dlouho nevětraná, dochází k pocitu vydýchaného vzduchu. Při vaření ve špatně odvětrané kuchyni se mohou tvořit plyny, které jsou přímo jedovaté (CO, NOx). Jedinou možností jak vyvětrat místnost však není pouze otevřené okno, kterým nám uteče v zimě velké množství tepla.
Větrání v pasivním domě probíhá automaticky, pomocí speciální vzduchotechnické jednotky. Nejde však o klimatizaci, ale pouze o řízení přívodu čerstvého vzduchu. Odpadní vzduch z kuchyně, koupelny a WC je ihned odsáván a vypouštěn ven z budovy. Vše probíhá téměř bez tepelných ztrát.
Důležitá je i vlhkost
Obyvatelé domu svou přítomností produkují vlhkost. Dalšími zdroji vodní páry jsou pak koupelny, kuchyně sušení prádla. Nevětráme-li v místnosti, vlhkost vzduchu stále narůstá a hrozí vznik plísní nebo vlhnutí zdiva. Tím, že je pasivní dům utěsněn, by bylo riziko ještě mnohem větší. Ne ale při použití řízeného větrání.
Stálým dodáváním čerstvého vzduchu do místnosti v pasivním domě je nadměrná vlhkost snížena. V zimě je problém opačný. Neustálou výměnou a dohříváním při velkých mrazech vzduch vysušujete. Nejmodernější přístroje však dokáží současně s teplem přívodnímu vzduchu předat i vlhkost.